Kada pričamo o životima naših najmilijih, najčešće se prisjećamo onih najljepših trenutaka. Kako su nas nasmijali, obradovali, učinili ponosnim ili naučili važne životne lekcije. Nakon što ih više ne bude, simboli njihova bogatog života budu samo grobovi na gradskim i manjim grobljima.

Ali, može li mramor, kamen ili drvo u punom smislu opisati sve što je netko napravio u svom životu?

Startup Spiritus povezuje tehnologiju i uspomene

Ekipa hrvatskih tech stručnjaka iz startupa Spiritus smatra da svaki čovjek može ostaviti puno više! Kroz tehnologiju, omogućuju da svaka pokojna osoba ima digitalni zapis u obliku fotografija, životnih priča i drugih uspomena. Obitelji pokojnika tako mogu pisati zgode i nezgode o svojim najdražima, a ujedno i primati prijedloge fotografija i životnih priča o svojim najmilijima za koje možda nisu ni znali! Za svoju aplikaciju dobili su već preko 3 milijuna kuna investicija kako bi svoje rješenje proširili na europska tržišta, ali oni žele krenuti s Hrvatskom.

Spiritus aplikacija premijerno se prikazala u Vukovaru, a 31. listopada ona dolazi i u Karlovac! Sa Spiritus aplikacijom, karlovačka groblja postaju muzeji životnih priča.

„Drago nam je što smo napokon i u najljepšem hrvatskom gradu na četiri rijeke! Znamo da Karlovčani i Karlovčanke imaju mnogo toga za ispričati o svojim precima. Sve njihove zanimljive životne priče, anegdote i fotografije od sada mogu postati vječne.“ – kazao nam je Dino Jerković, direktor Spiritusa.

Kroz njihovu mobilnu aplikaciju moći ćete na licu mjesta vidjeti sve slike i životne priče pokojnika. Moći ćete čitati o svim bogatim karlovačkim životima, čuvati uspomene na svoje najdraže, a ujedno i posjećivati druge uspomene. Na aplikaciji možda ćete zaželjeti i predložiti koju životnu priču ili fotografiju za neku Vama blisku osobu. Zasada se na aplikaciji nalazi preko 700.000 memorijala, među kojima su i memorijali iz Dubovca, a uskoro bi mogli biti prisutna i ostala groblja.

“Mi vjerujemo kako svaka osoba koja je ikada živjela ima bar jednu priču vrijednu pričanja. Često su to predivne i inspirativne životne priče koje će se, s generacijama, zaboraviti. Mi želimo doći do takvih priča i omogućiti obiteljima da ih čuvaju vječno”. – poručio je Dino.

Spiritus digitalizirana groblja sada i u Karlovcu

Poduzetni mladi Hrvati iz Spiritusa napravili su tehnologiju u kojoj se sadržaj uspomene na vaše voljene može sačuvati vječno. Svaka obitelj imat će tu mogućnost, a sada to mogu i Karlovčani.

“Obitelji i pojedinci moći će zauvijek ovjekovječiti uspomene na svoje najdraže. Spiritus koristi naprednu IPFS blockchain tehnologiju gdje sadržaj – slike, priče i biografski podatci, mogu ostati neobrisivi na internetu. Naravno, prije nego što određeni podatci postanu neobrisivi, mi taj sadržaj provjeravamo. Važno nam je da sav sadržaj koji bude na Spiritusu bude dostojanstven i vrijedan pokojnika.” – kazao je Dino Jerković.

Kako biste pretražili sve pokojnike iz Karlovca, posjetite web stranicu Spiritusa. Kako biste postali Čuvar Spiritusa Vaših najmilijih i kako biste u punom sjaju vidjeli sve funkcionalnosti koje nudi Spiritus, preuzmite aplikaciju putem web stranice www.spiritus.app.

“Gradska groblja ne moraju biti tužna. Ne postoji razlog za to. Ona su mjesta koja imaju najviše neispričanih životnih priča. Kroz Spiritus, te priče napokon mogu biti ispričane i sačuvane, a gradska groblja mogu postati jedna od najinspirativnijih mjesta.” – zaključio je Dino Jerković. Stoga, prošećite našim grobljima i otkrijte predivne priče neznanih i znanih karlovačkih junaka i junakinja.

POGREB Skip to content