Biljne vrste koje uzgajamo podložne su raznim bolestima i napadima štetnika. Biljke koje rastu u optimalnim uvjetima imaju visok imunitet, rijetko obolijevaju te ih rijetko napadaju štetnici. Međutim biljke  su izložene stresu koji izazivaju uvjeti u kojima uspijevaju, a koji uvelike mogu odstupati od optimalnih uvjeta. Na biljkama se tada mogu primijetiti oboljenja, oštećenja od štetnika koji utječu na normalan rast i razvoj biljaka i na prinose.

Prije nego što primijenimo bilo kakvo zaštitno sredstvo treba znati uzrok koji dovodi do određenih simptoma. Prije sjetve ili sadnje dobro se informirajte o uvjetima koji su karakteristični za mjesto na kojem ćete uzgajati biljke i te uvjete uskladite sa zahtjevima koje pojedine biljke imaju. To će vam pomoći uzgojiti zdrave biljke.

I pored sve brige o našim biljkama uvijek će se javljati bolesti i štetnici. Pojava nekih bolesti i štetnika je periodična, dok se druge javljaju redovno svake godine. Od bolesti redovno se javljaju: pepelnica, plamenjača ,bakterijska palež, krastavost biljaka, uvenuće, truleži, šupljikavost lišća ,hrđe, moniloza.

Pepelnice

Ova je bolest karakteristična po simptomu u vidu bijelih brašnastih prevlaka koje se najčešće nalaze na vrhovima mladih listova, cvjetova i plodova. Njenoj pojavi pogoduje kišovito vrijeme i viša temperatura. Na mjestima koja su vjetrovita pepelnica se manje javlja .Ona napada različite biljne vrste od povrća, voća ,cvijeća do ukrasnog bilja, umanjujući prinose ,a može dovesti i do propadanja biljaka.

Mjere zaštite su sadnja ili sjetva otpornih sorti, ne saditi biljke pregusto kako bi se osiguralo provjetravanje biljaka. Preventivno se može koristi pripravak od preslice, uklanjati zaražene dijelove biljaka, a dobrim su se pokazali sumpor i kalijev sapun.

Plamenjače

Plamenjače se javljaju redovito svake godine. Mogu u potpunosti uništiti biljku. Simptomi oboljenja su pjege koje se prvo javljaju na listovima, ali se šire na stabljike i plodove. Bolest se javlja u uvjetima povišene vlage i umjerene temperature.

Mjere zaštite su sadnja otpornih sorti, ne saditi biljke u pregustom sklopu, preventivno tretiranje pripravcima od koprive i mlijeka.

Šupljkavost lišća

Još jedno oboljenje koje izazivaju gljivice. Javlja se na većini voćnih vrsta, ali se javlja i na lovor višnji. Na listovima se formiraju male pjegice koje posmeđe i

Hrđe

Bolest  je vrlo štetna, a  prepoznaje se po okruglim žutosmeđim, bradavičastim izraslinama s donje strane lišća. To su plodišta bolesti, a prepuna se infektivnih uredospora koje kiša i vjetar raznosi na susjedne biljke .Zaraženo lišče treba ukloniti i spaliti. Pojavi oboljenja pogoduje kišovito i oblačno vrijeme.

U zaštiti koristiti pripravke od preslice i pelina, a za jaču zarazu fungicide .

Truleži

Ovo je velika grupa oboljenja, a najznačajniji predstavnik je siva trulež (plijesan). Izaziva propadanje plodova, ali i cijelih biljaka. Javlja se u uvjetima povišene vlage. Razvoju bolesti pogoduju izrazito vlažni uvjeti i niže temperature. Biljke ne saditi pregusto ne pretjerivati u gnojenju i zaljevanju. Preporuča se tretiranje biljaka koprivom, pripravkom od bijelog luka, sodom bikarbonom.

Štetnici

Od štetnika su značajni  svima dobro poznati puževi, voluharice, miševi, ali i oni sitni ponekad oku jedva vidljivi kukci  koji čine puno veće štete. Kukci koji su najbrojnija skupina štetnika rade štete hraneći se dijelovima biljaka poput buhača i stjenica, ili sišući na listovima poput lisnih ušiju.

Najčešći štetnici koji se redovito javljaju su lisne uši. Napadaju gotovo sve biljne vrste. Napadaju mlade dijelove biljke koji su sočni i mekani. Lisne uši bodu i sišu biljne sokove i tako izazivaju deformaciju biljnog tkiva i sušenje biljnih dijelova. Napadnute biljke zaostaju u rastu, slabije cvjetaju i formiraju plodove, podložne su pojavi oboljenja. Lisne uši izlučuju i mednu rosu koja privlači mrave. Na mednoj rosi kasnije se naseljavaju gljive čađavice pa listovi najčešće imaju crnu presvlaku. Primjenjuje se različiti priprvaci od korprive, mlijeka, bijelog luka.Od kemijskih sredstava postoje brojni insekticidi koji imaju sistemični učinak (Confidor,Dali,Chromogor).

POGREB Skip to content