Zelenilo značajnu pažnju poklanja i izdavačkoj djelatnosti. Tako smo u proteklih 10 godina tiskali dvije knjige te dvije brošure. U ovom tekstu još ćemo Vas jednom podsjetiti na sadržaj knjige „Zelenilo u Karlovcu – Povijesni pregled i parkovna flora“.
Knjiga „Zelenilo u Karlovcu – Povijesni pregled i parkovna flora“ autora Radovana Radovinovića i Antuna Alegra ugledala je svjetlo dana 2012. godine. Tiskana je u nakladi od tisuću primjeraka.

Unutar korica ove knjige čitatelj će dobiti odgovor na pitanje kako je Karlovac postao grad parkova te na to kako su nekadašnji bedemi zamijenjeni jedinstvenim Kružnim šetalištem, kako su malarični šančevi pretvoreni u parkove, kako su ozelenjeni noviji dijelovi grada i, konačno, koji su ljudi svojim marom i ljubavlju tome doprinijeli. Knjiga nadalje donosi opise gradskih parkova, drvoreda i zelenila, govori o njihovu nastanku i promjenama kroz vrijeme te navodi imena bilja zasađena u njima. Završava pregledom najčešćih vrsta drveća i grmlja, kako bi čitateljima pružila novi pogled na zelenilo kroz koje svakodnevno prolaze često ga ne videći. Nekad se za Karlovac govorilo da je grad parkova. Danas bismo mogli reći da je GRAD U PARKU.”
Od Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba 22.listopada 2013. godine dobili smo obavijest da je naša monografija „Zelenilo u Karlovcu – Povijesni pregled i parkovna flora“ na natječaju Hrvatska lijepa knjiga od 87 pristiglih knjiga odabrala našu monografiju među 20 naslova za međunarodne izložbe „Best Book from all over the World“ i „Book Art International“ koje se trebaju održati u ožujku 2014. godine u Lepzigu te u listopadu 2014. godine u Frankfurtu. Ocjenjivački sud su činili: akademski slikar Marcel Bačić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić i akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev. Monografija je tako postala dio fonda German Book and Type Museum njemačke nacionalne knjižnice Die Deutsche Bibliothek.

POGREB Skip to content