Šimširov moljac je strana invazivna vrsta koja napada šimšir –Buxus sempervirens i druge vrste iz ovoga roda a može uzrokovati štete i na japanskoj kuriki –Euonymus japonica i nekim vrstama iz roda božikovina – Ilex.
Vrsta je vrlo štetna jer može uzrokovati potpuni gubitak lista šimšira i time dovesti do njegovog propadanja. U Europi je prvi puta registriran u Njemačkoj 2006.godine,a vrlo brzo se proširio po Europi. U Hrvatskoj je prvi puta uočen 2012. godine u Istri.
Leptir koji ima bjelkasta krila sa smeđim rubom odlaže jaja s donje strane lista šimšira. Iz jaja se razvijaju mlade gusjenice koje su zelene boje s crnom glavom ,a na tijelu imaju uzdužne crne deblje pruge i bijele tanje pruge. One su izuzetno proždrljive i pokretljive, a počinju sa hranjenjem već u ožujku što traje sve do listopada. Štetnik prezimljava u stadiju gusjenice zadnje generacije koja je zaštićena u kokonu ili svilenastom zapretku sa svilenim nitima između listova šimšira. Ona nastavlja svoj razvoj u proljeće kada iz kukuljice izlaze leptiri.
Štetnik se može suzbiti mehanički što je ekološki najprihvatljiviji način i kemijskim metodama. Mehanički se mogu uklanjati zapreci u kojima gusjenica prezimljava preko zime tako da se oni sakupljaju i spaljuju kako bi se spriječio razvoj nove generacije. Tijekom proljeća i ljeta kada se primijete gusjenice grmovi se mogu protresti i gusjenice će pasti na zemlju gdje se onda mogu mehanički uništiti. Kao učinkovita metoda pokazalo se i pranje grmova visokotlačnim čistačima.
Kemijski se može suzbiti insekticidima od kojih su najprihvatljiviji oni neškodljivi za pčele i to dok su gusjenice mlađe i nisu zaštićene u zapretku (aktivne tvari tiakloprid – Calypso, Biscaya, Sonido) ili imaju manji negativni učinak na okoliš i korisne organizme (npr. Metoksifenozid).
Molimo sve građane da vrše svakodnevni nadzor nad svojim živicama i grmovima jer je redovita kontrola najučinkovitija te uklanjaju gusjenice čim ih primijete. Time se smanjuje njihova brojnost i smanjuju se štete sljedećih generacija tijekom godine.

POGREB Skip to content