U sklopu uređenje dijela bivše vojarne Luščić tvrtka „Zelenilo“ d.o.o. je jučer, 18. veljače 2019. godine počelo s radovima hortikulturnog uređenja okoliša bivše vojarne Luščić.  Poslovi se izvode temeljem zaključaka i prijedloga članova Povjerenstva i nezavisnih stručnjaka koji su obišli vojarnu Luščić s ciljem definiranja budućih zahvata na drvenastim vrstama na parceli. Uz članove  stručnog Povjerenstva za uređenje dijela bivše vojarne Luščić Gordanu Purgar, dipl. ing. i mr.sc. Tomislava Katić, vojarnu su obišli i nezavisni stručnjaci prof.dr.sc. Antun Alegro, Marija Pilčik, dipl.ing., Marko Ožura, dipl.ing. te Ivanka Galović, dipl. ing.

Oni su utvrdili da dio stabala zbog sušenja, odumiranja i bolesti valja ukloniti jer ih nije moguće sanirati tako da bi živjela još dulje od nekoliko godina. Jedini izuzetak čini drvored borovaca (Pinus strobus) koji se nalazi neposredno uz sjevernu fasadu vojarne. Ukupno je za uklanjanje predloženo 47 stabala, što predstavlja 15,6% od ukupnog broja od 300 stabala koja se nalaze na čestici. Od tih 47 stabala, njih 32 su crnogorična (smreke, bijeli (obični) borovi, američki borovci i ariši), a 15 ih je bjelogoričnih (obične breze i jedna bijela vrba).

Nadalje, nezavisni stručnjaci utvrdili su da 48 stabala valja stručno orezati (ukloniti suhe i bolesne grane, podignuti krošnje, osigurati statiku).

Stručnjaci su predložili i uklanjane zapuštenih i preraslih živica na rubovima parcela uraslih u ogradu koje više nije moguće oblikovati radi sigurnosti prolaznika i spajanja sa ostalim obližnjim gradskim travnjacima.

Važno je također reći da je prepoznata iznimnu vrijednost dvaju hrastova lužnjaka koji se nalaze desno od ulaza u kompleks vojarne iz ulice Luščić. Ti hrastovi predstavljaju posljednji ostatak šume koja se tu nekad nalazila, po kojoj je Luščić dobio ime i koja je konačno posječena 1875. godine. Stručnjaci  predlažu da se uz njih postavi informativna tabla. Uz to tvrtka Zelenilo d.o.o. će predložiti Javnoj ustanovi NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije  da poduzme sve potrebite radnje kako bi se zaštitila ova dva stabla.

Cilj svih ovih aktivnosti je sačuvati vrijedne primjerke drvenastih vrsta na parceli te omogućiti sigurnije održavanje navedenog područja.

POGREB Skip to content