Cvatnja ambrozije u punom je jeku. Ona je najagresivniji alergen koji se ne može potpuno uništiti, ali se može obuzdati. Kod nas je i zakonom propisano uništavanje ove biljke.  Kad se pojavi kao pojedinačna biljka, najučinkovitije ju je uništiti čupanjem cijele biljke sa korijenom. Tko ima veće površine preporuča se košnja biljaka i to neposredno prije cvatnje i što niže (oko 5 cm od tla).
Obveznici provođenja mjera uklanjanja ambrozije kao i ostalog korova su vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama. 

Evidentno je kako nisu svi jednako savjesni, a ni svjesni koliko je ambrozija alergogena i ima izuzetno negativan utjecaj na ljude. Ambrozija je korovna, jednogodišnja biljka koja naraste i do tri metra u visinu. Ima vretenast korijen. Stablo je uspravno, razgranato, posuto grubim dlačicama. Listovi su jajolikog oblika, dužine 5-10 cm, cvjetovi su žućkasti, skupljeni u grozdaste cvatove. Biljka najčešće možemo naći na napuštenim staništima, poput željezničkih pruga, cesta, puteva te nedovoljno obrađenim zemljištima i poljima – dakle svugdje gdje ima dovoljno svjetla. Ambroziju nikada nećete naći u šumi. Često raste i kao korov u nasadima suncokreta, šećerne repe, kukuruza, soje i krumpira (zabilježen je podatak da ambrozija može svojom prisutnošću smanjiti prinos soje i do 40 posto). Ambrozija proizvodi veliku količinu peludi po biljci, godišnje prosječno proizvede oko 60 tisuća sjemenki. Samo sjeme je izrazito otporno pa može preživjeti i do 30 godina, a jedna zrela biljka ambrozije otpušta i do osam milijuna zrnaca godišnje. Pelud ambrozije se zbog svog aerodinamičnog oblika širi oko jedan kilometar uokrug biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenost nekoliko stotina kilometara.

Treba reći kako je i naša tvrtka aktivno uključena u akciju suzbijanje ambrozije. Ovim putem pozivamo korisnike grobnih mjesta, ali i drugih površina da ih obiđu  i uklone eventualno izraslu ambroziju. Time će ispuniti zakonsku obavezu, ali istovremeno i učiniti opće dobro. Samo na taj način odnosno zajedničkim naporima možemo ambroziju i njezino djelovanje staviti pod kontrolu u interesu cijele zajednice. 

 

 

POGREB Skip to content