Približava se 8. ožujak – Međunarodni dan žena. Iako velika većina žena smatra da bi im svaki dan trebalo poklanjati ljubav, pažnju, poštovanje, upućivati lijepe riječi, a ne samo povodom 8. marta, ipak htjele žene to ili ne, najčešće su obasipane pažnjom, poklonima i cvijećem baš ovog dana.

Bile za ili protiv 8. ožujka, nema žene koja se neće obradovati cvijeću. Zato vam predstavljamo simboliku cvijeća, kako bismo vam olakšali izbor cvijeta ili cvjetnog buketa koje možete naručiti u našoj Cvjećarnici na adresi Primorska ulica 39, putem telefona na broj 617-336 ili na mail cvjecara@zelenilo.hr

Ruže: ljubav i prijateljstvo

Već tradicionalno za 8. mart se najviše i najčešće poklanjaju ruže. S obzirom na to da crvena ruža simbolizira ljubav i strast, ali i prijateljstvo, ona je najprodavaniji cvijet tog dana. Danas se sve više prodaju ruže bez trnja koje označavaju ljubav na prvi pogled. Ako takvu ružu poklanjate za Dan žena, trebali bi znati da ona ima posebno značenje za ženu ili djevojku kojoj se poklanja. Zato ružu bez trnja nikada nemojte poklanjati majci ili sestri, tetki i starijoj susjedi.

Karanfil: simbol odanosti

Karanfil se godinama poklanjao kolegicama, prijateljicama, suprugama, bakama, bio je simbol cvjetnog aranžmana na svim proslavama u firmama. Danas se poklanja prijateljicama i kolegicama. Prema govoru cvijeća, crveni karanfil simbolizira bogatstvo, prosperitet i ljubav, a bijeli nevinost.

Orhideje: poklon za elegantne i profinjene žene

Orhideja svojim profinjenim izgledom ukazuje na želju za romansom i intimnošću, ali i želju za uspjehom i bogatstvom. Poklanja se i ženama koje su se porodile, za brz oporavak. Ovo je također jedan od najprodavanijih cvjetova za Dan žena. Muškarac koji pokloni orhideju za Dan žena, želi svojoj dami pokazati koliko je ona posebna i jedinstvena. Bijele orhideje se poklanjaju elegantnim i starijim damama, ali i majkama ili bakama, čime muškarac pokazuje da se divi eleganciji, šarmu i gracioznosti žene.

Suncokret: simbol snage, divljenja i ponosa

Njegova simbolika je divljenje nekoj osobi, snaga i ponos. Muškarci ga obično poklanjaju za Osmi mart ženama kojima se dive. Suncokreti kao cvijeće za Dan žena, ako se daruju voljenoj osobi, govore da je ona centar svijeta muškarca koji joj ga poklanja.

Tulipani: za slavu i ponos žena

Tulipan je simbol ponosa i slave. Tulipan nerijetko simbolizira ženski ponos i slavu u borbi za svoja prava.

Visibabe: simbol rasta, nade i razvoja

Visibabe simboliziraju nadu, utjehu, rast, razvoj i prosperitet. Poklanjaju se kada želite ženi poručiti da nikada ne gubi nadu.

Kale: elegancija, luksuz i bogatstvo

Kale simboliziraju eleganciju, luksuz i bogatstvo, pa nije ni čudo što se ovom cvijeću žene najviše i obraduju. Ovo cvijeće se obično poklanja vrlo posebnim ženama, a najčešće u buketima kao kombinacija s različitim cvijećem.

Narcis: samoljubivost i narcisoidnost

Narcis, kao što mu i me kaže, označava samoljubivost i narcisoidnost. S druge strane predstavlja novi početak, rođenje, buđenje, s obzirom na to da ovaj cvijet niče među prvima.

Ljiljan: ljepota, sreća i djevičanstvo

Cvijet ljiljan po govoru i porukama cvijeća simbolizira beskrajnu ljepotu, čistoću, sreću, djevičanstvo, besmrtnost i spas. Često ga koriste na vjenčanjima, jer po biblijskom kazivanju simbolizira biranje voljenog bića.

Mimoza: sigurnost

Još jedna od vjesnica proljeća, mimoza predstavlja znak sigurnosti, odnosno samopouzdanja. Također mimoza može biti i simbol ljubaznosti.

Iris: nadahnuće

Iris je cvijet koji najčešće označava nadahnuće, dostojanstvo, hrabrost i slavu. Poklanjate li plavi iris trebali bi znati da on simbolizira sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Ako želite iskazati svoju strast djevojci ili ženi se tada daruje žuti iris.

Ljubičice: odanost i vjernost

Cvijet u sebi nosi poruku odanosti i vjernosti. Djevojka kada poklanja dečku ljubičice znači da želi da je uvijek ljubi.

Zumbul: nepokolebljivost i igra

Zumbuli simboliziraju nepokolebljivost i vjernost, mada mogu simbolizirati i igru.

Hortenzije: pomirenje i srdačnost

Hortenzije najčešće označavaju srdačnost, a šalju ih muškarci kada se imaju namjeru pomiriti s nekim s kim su se posvađali.

Gladiole: ne poklanjati voljenim osobama

Gladiole obično označavaju prirodnu ljupkost, ali i naglost i jačinu karaktera. Navodno, ako je za vjerovati, ne treba ih poklanjati voljenim osobama.

POGREB Skip to content