Katoličko groblje Dubovac ove godine bilježi 200 godina postojanja. Na taj vrijedni jubilej prolaznike će podsjetiti prigodni plakat postavljen na zgradi mrtvačnice, a tim je povodom danas održana i konferencija za novinare. Trenutačna situacija, zbog koronavirusa, usporila je obilježavanje obljetnice, kako je rekla tehnička direktorica Zelenila Gordana Purgar.

– Naša obaveza, kao članice Rute starih europskih groblja, je da krajem petog, početkom šestog mjeseca obilježimo tjedan događanja na grobljima, tako da ćemo u sklopu toga složiti jednu besplatnu turističku rutu obilaska groblja, a prema situaciji ćemo vidjeti  što će se od tih kulturnih događanja odraditi, dodala je Purgar.

Direktor Zelenila Tomislav Vukelić kazao je kako tvrtka koja brine i upravlja grobljima svake godine ulaže značajna sredstva u njihovo održavanje. Između ostalog Katoličko groblje ima novu ogradu, obnovljene su staze, a jedna od najznačajnijih investicija proteklih godina je obnova kapelice Svih Svetih, te obnova kompozicije na grobu Jordan.

Karlovačka groblja vrijedan su dio kulturno povijesne baštine Karlovca o kojima brine tvrtka Zelenilo. Kako bi groblja s bogatom kulturno povijesnom baštinom bila što kvalitetnije održavana iz godine u godinu ulažemo značajna financijska sredstva.

Da je tome tako dokaz su brojne investicije na grobljima, a posebno na Katoličkom groblju Dubovac, koje je od 2014. godine član ASCE-Udruge znamenitih groblja Europe i član European Cemeteries Route – Rute europskih groblja, podsjetio je također Vukelić.

Kao šlag na tortu protekle godine tvrtka Zelenilo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca i Udrugom turističkih vodiča „Bastion“ prezentirala novu turističku rutu nazvanu „Kulturno umjetnička ruta“ koja se odnosi na Katoličko groblje Dubovac, dodao je direktor Zelenila.

U kontekstu  turističkog potencijala Katoličkog groblja direktorica karlovačke Turističke zajednice Marina Burić naglasila je da se radi o muzeju na otvorenom i parku skulptura.

–Sve više u fokus turista dolaze kulturni sadržaji, iako nam je u ovom trenutku sigurnost na prvom mjestu, doživljajni turizam je ono što postaje imperativ, a kultura nekog mjesta i baština i tradicija najbolje se može doživjeti na groblju između ostalog, istaknula je Burić.

I ona se osvrnula na turističku turu Katoličkim grobljem, a pozvala je Karlovčane da se upoznaju s njegovim vrijednostima.

–Možda je baš ovo neobično vrijeme u kojem se nalazimo trenutak da naši sugrađani postanu turisti u svom vlastitom gradu da istraže sve što grad nudi, da naprave plan obilaska kako bi to napravili u nekoj drugoj destinaciji i naravno uključe i ovo mjesto i istraže ga uz pomoć aplikacije Arthur samostalno ili uz pomoć turističkog vodiča što najtoplije preporučam. Na taj način povećat ćemo osjećaj lokalnog ponosa i postati sigurno bolji domaćini jednom kad nam se vrate turisti, poručila je Burić.

Gradonačelnik Damir Mandić  naglasio je da se slika nekog grada vidi i u odnosu prema grobljima.

–Mi u Gradu imamo u svojim programima dva smjera kojima idemo. Jedan je očuvanje kulturne baštine na grobljima, a u tom kontekstu je i 200. godina groblja na Dubovcu, a s druge strane i ona svakodnevna potreba osiguravanja grobnih mjesta i širenje naših groblja. Osim groblja Jamadol  već u ovoj godini ići će nabava proširena groblja Hrnetić. U ovom trenutku imamo zadovoljene potrebe, ali s obzirom na vrijeme koje dolazi i činjenicu da groblja koja jesu kulturna baština konkretno groblje Dubovac nema više prostor širenja i moramo tražiti nova rješenja. Tvrtka Zelenilo unatrag nekoliko godina zaista vodi brigu i ono što je po meni važno da prate sva gibanja, a što se tiče groblja Dubovac kao naše kulturne baštine, svake godine povremena ulaganja garantiraju da će narednih godina ovo groblje zaista biti jedno mjesto koje će biti na karti turizma grada Karlovca, istaknuo je Mandić.

POGREB Skip to content