Zimska služba gradske tvrtke “Zelenilo” već godinama “odrađuje” značajan dio posla u čišćenju našeg grada od napadalog snijega. Posebice se to odnosi na čišćenje nogostupa, šetnica, stepenica i biciklističkih površina u ukupnoj dužini od 113 kilometara.
Početak nove godine u našem gradu obilježile su sniježne padaline koje su nas zasule s dobrih 40-tak centimetara, a ekipe Zimske službe Zelenila od prve zalepršale pahuljice su na terenu i čine danonoćno sve kako bi građani mogli lakše prometovati gradom. Sigurno da nam najbolje o svemu tome može iz “prve ruke” reći Miroslav Zaborski, voditelj operative Zimske službe u tvrtki “Zelenilo”, koji cijelo vrijeme bez prestanka obilazi teren i kontinuirano je uključen u sve poslove vezane uz zimsku službu.
-Kako smo imali najave da bi u subotu, 2. siječnja mogao početi padati snijeg preventivno smo posipali solju nogostupe za prihvat snijega, a već u večernjim satima kreuli smo s raljenjem, pojašnjava Zaborski te dodaje kako se od tada nije prestajalo s čišćenjem snijega u što su uključene 23 osobe u tri smjene koje obavljaju poslove sa sedam traktora i jednom kombinirkom (bagerom).
-Kako je novi snijeg ponovno počeo padati u srijedu, 6. siječnja samo smo nastavili s raljenjem i posipanjem soli tako da mogu reći da na području grada nema nogostupa kojim nismo prošli bar dva puta, a neke smo proralili i po šest-sedam puta. Izuzeci su samo oni koji su nepristupačni za mehanizaciju, govori nam Miro te nastavlja kako je uz navedene 23 osobe koje su sastavni dio Zimske službe još 12 naših djelatnika iz “Parkova” uključeno u ručno čišćenje stepenica i nogostupa na mostovima. Tako da možemo reći da su sve raspoložive snage naše tvrtke danonoćno u pogonu, ističe Miro Zaborski
-Uz čišćenje do sada smo po prostorima koji su pod našom ingerencijom posipali oko 25 tona soli.
Inače Zimska služba tvrtke Zelenilo započela je s radom 15.11.2015. godine i bit će ustrojena do 31. ožujka tekuće godine.
-Djelatnici naše Zimske službe “dižu” se po pozivu, a podatke o vremenskih prilikama dobivamo od Državnog hidrometerološkog zavoda (DHMZ). Želio bih reći kako su naši djelatnici izuzetno marljivi I odgovorni u obavljanju radnih zadaća. Kako bi mogli lakše reagirati na probleme na terenu već nekoliko godina imamo GPS praćenje čime je znatno olakšan posao i voditelju Zimske službe, ali i djelatnicima te onima koji nadziru odrađeni posao, pojašnjava Zaborski.
Tvrtka Zelenilo svake godine nastoji obnoviti mehanizaciju i opremu koja se koristi u čišćenju snijega.
-Ove smo sezone nabavili jednu samohodu frezu i dva rotacijska posipača, a nadamo se da će za iduću sezonu naša mehanizacija biti dodatno obogaćena traktorom marke “Carara” snage 56 KS, kaže Zaborski.
Budući da u situacijama kad napada puno snijega građani često zovu pitali smo voditelja Zimske službe što mu građani najčešće govore.
-Najviše poziva odnosi se na neočišćene nogostupe ispred zgrada i na ulaze u zgrade i kuće. Mi na sve upite i pozive nastojimo odgovoriti obavljanjem posla na terenu. No moram reći da svi moraju odraditi svoje obaveze, kaže Zaborski.
O problemima s terena Zaborski kaže:
-Najviše problema imamo u čišćenju nogostupa uz glavne prometnice, gdje mi očistimo nogostup ali ona prođe ralica prometnicom i vrati ga natrag. Također su problem nogostupi pred kućama gdje brojni vlasnici kuća snijeg iz dvorišta bacaju na nogostup koji mi prije očistimo.
Naš sugovornik na kraju ističe i dobru suradnju s gradskim Stožerom zimske službe i tvrtkom Ceste.

POGREB Skip to content