Proteklih dana u raznim dijelovima grada sadili smo mlada stabla. Nakon sadnje mladog drveća izuzetno je bitna njegova zaštita i jedan je od osnovnih preduvjeta za dugoročno preživljavanje i pravilan rast i razvoj mladog stabla. Oštećenja na deblu sadnica su u pravilu trajna oštećenja, koja će dugotrajno onemogućiti potpunu provodnju vode i hranjiva, a time i rast i razvoj stabla. Oštećenja kore i debla su ulazna mjesta za razne gljive truležnice, bakterije i štetnike koji utječu na zdravstveno stanje stabla i umanjuju njegov vitalitet i dugovječnost. Najčešći čimbenici koji imaju utjecaja na koru stabla su djelovanje sunca (suncožar), ozebline od mraza i leda i mehanička oštećenja nastala uslijed radova (najčešće košnje) i kretanja prometa u okolini stabla.

Mi smo do sada mlada stabla štitili pomoću trstike i protokom vremena došli smo do spoznaje da je trstika često na meti vandala, a i psi često znaju oštetiti  trstiku. Stoga smo u dogovoru sa strukom odlučili   krenuti s novom tehnologijom zaštite debla mladog drveća.

Tako smo ovih dana  počeli s premazivanjem mladog drveća dugotrajnom zaštitnom bojom pod nazivom ARBO-FLEX. Ova boja nudi zaštitni period od sedam godina. Za to vrijeme, ARBO-FLEX “stari” i također se sukcesivno rastvara na mrežasti način bez odvajanja od kore. Ovo je inovativan princip kojim se daje mogućnost prilagođavanja kore promijenjenim uvjetima sunčevog zračenja i temperaturnim ekstremima. Ovo sredstvo uglavnom se primjenjuje na zaštiti stabala onog drveća koje karakterizira mekana kora (javor, lipa, divlji kesten, tulipanovac, sofora, gledičija…)

Tijek nanošenja ARBO-FLEX sredstva odvija se u tri faze. Prva se odnosi na mehaničko čišćenje kore, nakon toga se nanosi temeljni premaz, a kad se on posuši nanosi se ARBO-FLEX.

Važno je istaknuti kako se premaz može nanositi tijekom čitave godine, kada su vanjske temperature zraka više od 10 °C i deblo nije mokro ili zaleđeno.

POGREB Skip to content