Grad Varaždin je bio domaćin 1. Međunarodne konferencije „Varaždin Green Days”, kojoj je nazočilo stotinjak stručnjaka iz hortikulture, arboristike i komunalnog sektora, među kojima su bile i predstavnice naše tvrtke, Orhideja Pavlić Gojak i Ivanka Jurković.  

Ključne teme konferencije odnosile su se na upravljanje zelenom infrastrukturom i održavanje drveća u urbanim sredinama, a pratila su ih predavanja, studijske posjete i praktične prezentacije.

Naglasak konferencije stavljen je na zdravo drveće u gradovima, za što su naročito važni pravilan odabir vrste stabala, primjereno tlo za rast, dovoljan prostor za razvoj i osobito pravilno i stručno održavanje. Andrija Majić i Goran Huljenić predstavili su europske standarde za orezivanje stabala i tehnička rješenja sadnje stabala u gradskim uvjetima, dok je o zaštiti urbanih stabala pri izvođenju građevinskih radova i ostalih radova održavanja zelenih površina govorio Damir Dramalija, predsjednik Sekcije za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva.

Zaključeno kako su pred ovom komunalnom djelatnosti brojni izazovi u budućnosti koje će trebati riješiti stvaranjem kompetentnih službi, senzibiliziranjem javnosti o važnosti ove djelatnosti i uspostavom standarda stručne i tehničke osposobljenosti za izvođenje tih poslova.

Sudionici međunarodne konferencije Varaždin Green Days u sklopu svoga dvodnevnog boravka obišli su i varaždinske parkove i ostalo gradsko zelenilo te Gradsko groblje i Židovsko groblje.

POGREB Skip to content