U Koprivnici je krajem proteklog tjedna održana specijalizirana konferencija o aktualnostima u sektoru upravljanja grobljima – Pannonian Cemetery Days na kojoj su sudjelovali i predstavnici tvrtke Zelenilo. Našu tvrtku predstavljali su direktor Tomislav Vukelić, voditeljica tehničkog sektora Gordana Purgar i voditelj Odjela pogrebno Miroslav Zaborski. 

Domaćin konferencije je bila tvrtka GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica, a okupila je više od 80 sudionika, među kojima su bili i predstavnici komunalnih tvrtki koje upravljaju nekim od najvećih i najznačajnijih groblja u Hrvatskoj i regiji.

Riječ je o središnjem sektorskom događanju koje okuplja predstavnike komunalnih tvrtki, JLS, institucija, udruga i organizacija, kao i pružatelje pogrebnih usluga i konzervatore, odnosno sve one koji se zalažu za bolje i učinkovitije upravljanje grobljima i zaštitu kulturne baštine.

Kao jedan od najvećih izazova s kojima se susreće sektor upravljanja grobljima istaknut je problem financiranja osnovne grobljanske infrastrukture. Tomislav Vukelić, direktor karlovačkog Zelenila sudjelovao je u središnjem panelu te tom prilikom istaknuo kako je ključno da sektor ima zajednički stav oko financiranja infrastrukturnih projekata iz EU fondova.

Uoči konferencije sudionici su posjetiti koprivnička groblja i upoznali se s njihovom kulturnom baštinom, ali i primjerima dobrih praksi, a obilazak je vodio predstojnik Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

POGREB Skip to content