Proljetno uređivanje svih zelenih površina na području grada u punom je jeku. Orezuju se stabla, sadi mlado drveće, orezuju i okopavaju ružičnjaci i trajnice…

Kao što je poznato da bi cvatnja cvjetnjaka bila bogata i potrajala što dulje, važno je da se ružičnjaci redovito održavaju što, između ostalog, znači da ih treba na vrijeme orezati te okopati.  Na taj način rješavamo se korova, a ujedno se bilju daje dovoljno zraka. Upravo nedostatak zraka može biti jedan od razloga da se pojave štetnici zbog kojih će biljke propadati.
Ruže se također povremeno i prihranjuje. Na taj način produlji se cvatnja, a i cvjetovi su bogatiji.
Ruže je važno često okopavati, naročito dok su mlade. U vrijeme aktivnog rasta – od proljeća do jeseni – ružama je potrebno ponuditi i dobar jelovnik. Kako je ruža osjetljiva prema suši, uvijek je treba obilno zalijevati. Gnojidba se obavlja specijalnim mineralnim gnojivima za ruže s malim sadržajem dušika, a izrazito velikim sadržajem fosfora i kalija. Mineralno gnojivo obično pridodajemo dva puta godišnje: u ožujku ili travnju te u lipnju ili srpnju.

Sadnja ruža

Ruže se sade u kasnu jesen i na početku proljeća. Bolje ih je saditi u jesen, jer tada posađena ruža u proljeće odmah cvjeta. Kontejnerske se ruže sade tijekom cijele godine i one se savjetuju amaterima, jer bez problema nastavljaju rast. Što je korijenov sustav kontejnerske ruže jače razvijen, to će biti brži i bolji njezin daljnji rast. Ruže se mogu saditi na gotovo svakom mjestu u vrtu, s iznimkom potpune sjene.
Ruža uspijeva gotovo u svakoj zemlji, ali najbolje se razvija u zemlji koja je sipka i bogata hranjivima, a to se može postići s malo truda, komposta i gnojiva. Odlično se uklapaju s cvijećem koje joj nije „nadređeno“ kao što su lavanda, anafalis, nepeta, patuljasta kadulja, sabljasti ljiljan, virak, pelin. Sade se obično u razmaku od 30-50 cm. Budući da ruže imaju dugo korijenje, sadna jama mora biti duboka. Pri sadnji se koristimo jednim trikom koji nam pomaže da smjestimo mjesto cijepljenja na pravu visinu: pustimo da korijen ruže visi u sadnu jamu i slobodnom rukom ispunimo jamu  dok drugom rukom pridržavamo ružu u pravilnom položaju i pritisnemo zemlju oko korijena.

POGREB Skip to content