Skulptura „Prvi koraci“ hrvatskoga akademskoga kipara Frana Kršinića (1897.-1982.) proteklog je petka postavljena u Vrbanićevom perivoju.

-Skulptura je nastala šezdesetih godina 20. stoljeća u kiparevoj fazi majčinskih tema. Skulpturu je grad Karlovac otkupio 1968. godine iz Fonda 13. srpanj nakon što je godinu ranije bila izložena u Koranskom parku skulptura u Vrbanićevom perivoju u Karlovcu. Ubrzo je političkom odlukom premještena na današnju lokaciju ispred Ekonomske škole, rekla je Tatjana Horvatić, dipl. pov. umjetnosti, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te dodala kako je tijekom Domovinskoga rata skulptura oštećena, a oštećenja su uzrokovala dodatnu koroziju i destabilizaciju.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na skulpturi financirani su od strane Grada Karlovca i izvođeni od lipnja do prosinca 2017. godine. Radove je izvela tvrtka Ginis d.o.o. iz Zagreba i Antonio Šerbetić.

-Tijekom priprema za konzervatorsko-restauratorske radove utvrđeno je da je postavljanje skulpture na njezino izvorno mjesto u Vrbanićev perivoj najispravnije rješenje za primjerenu prezentaciju djela i sagledavanje njegovih karakteristika u simboličnom i prostornom smislu. Također, skulptura je bitan dio identiteta perivoja i ispravnog puta njegove obnove i revitalizacije, u kojoj bi, kako je navedeno u Studiji zaštite i obnove Vrbanićevog perivoja u Karlovcu, autora prof. dr. sc. Mladena Obada Šćitarocija i dr. sc. Bojane Bojanić Obad Šćitaroci  bilo vrijedno istražiti mogućnost povrata nekih od skulptura koje su u perivoju bile postavljene tijekom druge polovice 20. stoljeća, pojasnila je Tatjana Horvatić.

Radovi su izvedeni prema posebnim uvjetima, prethodnom odobrenju i pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Karlovcu. 
Zelenilo temeljem godišnjeg ugovora s Gradom vodi brigu o održavanju spomenika na području grada Karlovca.

POGREB Skip to content