Predstavnici tvrtke Herbafarm Magnolija jučer su u pojasu korijena bukve ispred Glazbene škole u Karlovcu u tlo ugradili vrećice poboljšivača tla pod imenom Herbafertil.

Sam supstrat je mješavina organskih hranjiva, prihrane i poboljšivača tla koja potiče rast korijena i bolje zakorjenjivanje, intenzivan nadzemni rast, omogućuje izmjenu plinova u supstratu, te zadržava hranjive tvari. Svojim poroznim sastavom supstrat omogućava izmjenu plinova i suviška vode u korijenovom sustavu tretirane biljke i pomaže protiv zbijenosti tla. Zbog svog jedinstvenog sastava sprječava se ispiranje hranjivih tvari u dublje slojeve tla kao i onečišćenje podzemnih voda.

Vrećice Herbafertila se ugrađuju u zoni stabla gdje je korijenje najgušće, odnosno u dijelu do dvije trećine projekcije radijusa krošnje, kako bi došla u zonu gustog spleta korijenja. Budući da u toj zoni nema dovoljno potrebne vlage za brzi rast i razvoj mladog korijenja, potrebno je obavezno osigurati dodatno zalijevanje ugrađenih vrećica. Na jedan ugrađeni Herbafertil u roku šest mjeseci do godine dana producira se šest do sedam kilograma mladog korijena koji potiče zdrav rast stabla, rekli su nam predstavnici tvrtke. Upotrebom ovog supstrata stablima se ponovo vraća narušeni vitalitet. Prvi znakovi ozdravljena, ako je sanacija izvedena u kasno ljeto ili jesen, vide se u proljeće, a rezultati se pojačavaju svake vegetacijske sezone. Pravi napredak koji se želi postići vidljiv je nakon dvije godine.

Supstrat je pakiran u jutenu biorazgradivu vrećicu. Vrećica je valjkastog oblika, 30 centimetara dužine, promjera 14 centimetara, težine oko tri kilograma.. Vrećice su praktične, lake za nošenje i ugradnju. Proizvod je ekološki prihvatljiv, biorazgradiv.

POGREB Skip to content