Povodom „Tjedna upoznavanja znamenitosti europskih groblja“ u srijedu (1. lipnja) u 13,15 sati, te u petak (3. lipnja) u 18,00 sati bit će održane besplatne ture obilaska Katoličkog groblja Dubovac. Obilazak groblja, koje je nedavno obilježilo 200. godišnjicu,  organizira tvrtka Zelenilo.

Podsjetimo kako svake godine krajem svibnja i početkom lipnja, značajna groblja u brojnim gradovima Europe organiziraju razna događanja, koja se većinom održavaju na grobljima s namjerom podizanja svijesti o značaju groblja u široj javnosti.

Ove godine zajednička je tema “Škole na grobljima” tako da će se obilasku  pridružiti i učenici OŠ Dubovac. Intencija ovogodišnjeg događanja je uključivanje mladih i to kroz škole jer se vjeruje da su škole na grobljima jedan od najboljih načina za očuvanje i promicanje kulturne baštine. Škole zahtijevaju različite programe koji pomažu djeci da uče o društvu i kulturi, a groblja mogu ponuditi neočekivano, ali snažno iskustvo. Budući da budućnost groblja ovisi o stavu koji će djeca razvijati, doživljavanje groblja kao kulturnog naslijeđa svog grada može promijeniti njihovu perspektivu tako da će oni biti spremniji poduprijeti očuvanje groblja i druge relevantne projekte. Umjesto tradicionalne nastave u školi, učenici mogu imati groblja kao svoje učionice i uživati ​​u kulturnom tjednu aktivnosti koji uključuje slušanje, učenje i interakciju s poviješću na drugačiji i zanimljiv način. Iskustvo šetnje grobljem i otkrivanja raznolikosti priča i značenja iza grobova i nadgrobnih spomenika poticajna je, kreativna, izazovna i intrigantna aktivnost koja učenike može odvesti na drugu razinu kritičkog razmišljanja i promišljanja o kulturnoj baštini i njihovim životima. Cilj je istaknuti povijesno, umjetničko, arhitektonsko i obrazovno bogatstvo koje groblja imaju.

Stoga su svi školarci, ali i oni koji žele nešto naučiti iz bogate povijesti dubovačkog groblja,  pozvani i  besplatno se mogu pridružiti ovim turama te saznati više o važnosti groblja kao bitnom segmentu naše kulturne baštine.

POGREB Skip to content