Zelenilo je tijekom nešto više od polastoljetnog rada i postojanja uz osnovnu komunalnu djelatnost razvijalo i vlastitu proizvodnju biljnog materijala. Uzgoj bilja je zahtjevan i mukotrpan posao koji traži puno stručnog znanja i energije. Bilje u našem rasadniku u najvećem dijelu proizvodimo za potrebe karlovačkih parkova, a dio i za slobodno tržište.
U rasadniku površine većoj od tri hektara proizvodnju bilja obavljamo u plastenicima i staklenicima te u polju. U plastenicima i staklenicima godišnje proizvedemo 100.000 komada sezonskog ljetnog i zimskog cvijeća te cvijeća za blagdan Svih svetih (krizanteme, špine, margarete, gumbiće…). U klijalištima se nalazi biljni materijal koji se koristi za razmnožavanje i za prodaju. Proizvodnja se odvija i na otvorenom polju. U polju proizvodimo ukrasne grmove, listopadno cvatuće grmlje, stablašice, crnogorične vrste, trajnice te biljne vrste pogodne za sadnju živica. Trenutno naši djelatnici u rasadniku obavljaju poslove razmnožavanja trajnica (ivica, snježak, vlasulja), ukrasnih grmova (forzicija, ukrasni drijen, biserak, vrba, tamarix, hibiskus…). Sve ovo bilja može se nabaviti u našem rasadniku. Tu su i stablašice kao što su javori, katalpe, kesteni, vrbe, a mogu se nabaviti i brojne druge vrste kako trajnica i ukrasnog grmlja tako i stablašica.
U karlovačke cvjetnjake koji obuhvaćaju površinu od 1.632 m² na više od 50 lokacija u gradskim četvrtima posadimo godišnje oko 100.000 komada ljetnog i jesenskog sezonskog cvijeća. Svake godine naši cvjećari osmisle novu cvjetnu parkovnu kreaciju kojom uljepšaju i oplemene naš životni prostor. Tako primjerice nema Karlovčana koji ne zna za cvjetne kreacije leptira, pauna te niza drugih cvjetnjaka koji krase naš grad.
Ovogodišnji uzgoj ljetnica u pet naših plastenika počet će negdje krajem ožujka sadnjom 60 tisuća presadnica koje će nakon uzgoja krasiti karlovačke cvjetnjake.
Bilje iz našeg rasadnika možete razgledati i kupiti na našoj adresi Put Davora Trstenjaka 6 u Karlovcu od 7 do 15 sati (subotom od 7 do 12), a informacije možete dobiti na brojeve telefona 047/609-938 ili 099/3454207.

POGREB Skip to content