Jučer su u Zagrebu u Hotelu Palace na poziv Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca, direktor „Zelenila“ g. Stjepan Turković i tehnička direktorica gđa Gordana Purgar održali prezentacijsko predavanje o Parkovnoj arhitekturi Karlovca, o karlovačkim grobljima i o radu tvrtke Zelenilo. Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca iz Zagreba je zavičajna udruga Karlovčana i njihovih prijatelja iz Zagreba i drugih gradova, koja ima cilj promovirati Karlovac i karlovačke vrijednosti u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. To ostvaruje obilježavanjem značajnijih godišnjica značajnih ljudi ili događaja iz karlovačke prošlosti. Broji preko 300 članova i osnovano je 2000. godine. Iz rada Društva posebno valja naglasiti otkrivanje spomen ploče Karlovčanima – biskupu Maksimilijanu Vrhovcu, osnivaču parka Maksimir, koji je po njemu dobio ime, najznačajnijem zagrebačkom urbanistu Milanu Lenuciju, autoru tzv. “zelene potkove” itd.
Tvrtku „Zelenilo“ predstavio je direktor g. Stjepan Turković i rekao „da je osnovano 1962. godine kao sIjednik gradske vrtlarije za poslove održavanja javnih zelenih površina, pogrebne poslove i rasadničarstvo. Tijekom godina, širenjem djelatnosti, uloga je postajala sve jača i jača te je danas bez Zelenila nezamislivo obavljanje poslova od javnog interesa Grada Karlovca“.
Zelenilo na širem gradskom području upravlja s 22 groblja, a u vlasništvu su Karlovca. Na grobljima su u zadnjih deset godina obavljeni mnogi radovi za održavanje, obnovu i izgradnju groblja. Postavljene su ograde, obnovljene mrtvačnice, izgrađene staze, proširena grobna polja, izrađen je katastar groblja, izgrađeno je novo polje urni, klimatizirane su mrtvačnice, dovedena je voda, povećan je broj kontejnera i koševa za prikupljanje selektiranog otpada, itd itd. Osim što se u investiralo u izgradnju grobljanske infrastrukture nabavljala se i nova pogrebna oprema i strojevi. Njihovom nabavkom poboljšali smo nivo pružanja pogrebnih usluga našim klijentima. Ove je godine investirano u groblja preko 1,1 milijuna kuna bez PDV-a, a najznačajni projekti su izgradnja prednje ograde na groblju Jamadol, obnavljanje mrtvačnice na grobljima u Vukmaniću i Velikoj Švarči, zatim su izgrađene staze na Pravoslavnom groblju na Dubovcu i u Rečici itd. U stvari, na svakom su groblju obavljeni neki radovi. Od većih projekata u 2016. godini, planirana je izgradnja parkirališta na Jamadolu, a na Katoličkom groblju Dubovac početak izgradnje ograde u Nemčićevoj ulici – nastavio je direktor Turković.
-Za Karlovac se može reći da je grad parkova i grad u parku. Na jednog stanovnika užeg gradskog područja dolazi 37 m² zelene površine dok za usporedbu, u Zagrebu iznosi 20 m². Karlovac ima više od 130 ha javnih zelenih površina koje održava Zelenilo- rekla je gđa Gordana Purgar.:
-Karlovac je zeleni grad, što nas sve oduševljava, a posebno one koji dolaze u naš grad kao turisti. To što je Karlovac zeleni grad nama je na ponos ali i velika obveza u održavanju. Svaki i najmanji dio prostora pretvorili smo u zelenu ili cvjetnu površinu- istaknula je tehnička direktorica gđa Purgar.
Nakon predavanja nastavljeno je druženje uz neformalne razgovore o Karlovcu i karlovačkim temama.

POGREB Skip to content