Uz nazočnost predstavnika Zelenila od 6. do 8. listopada 2016. u irskoj prijestolnici Dublinu održana je godišnja skupština ASCE-a (Association of Significant Cemeteries in Europe) – Asocijacije znamenitih groblja Europe. Dublin je izabran za domaćina jer ove 2016. godine obilježavaju 100 godina od ključnog trenutka u osamostaljenju Irske.

Tijekom zasjedanja Skupštine predstavljena je naša nova brošura Katoličko groblje Dubovac, autorica Tatjane Horvatić i Marinke Mužar.

img_2048Tema konferencije je bila pod nazivom “Sukob, sjećanje = pomirenje“. Izlaganja predavača iz raznih zemalja članica ASCE-a temeljila su se na I. i II. Svjetskom ratu. Prezentacijama i izlaganjem od 30 minuta prikazani su spomenici značajnijih stradalnika u sukobima, memorijalni spomenici te su naravno obrazloženi načini i problemi vezani na postavljanje istih.

Ovogodišnjoj skupštini, uz Zelenilo, iz Hrvatske su kao punopravni članovi ASCE-a nazočili i predstavnici groblja Mirogoj Zagreb, Gradskog groblja Varaždin, Kozale Rijeka te Gradskog groblja Zadar.
Katoličko groblje Dubovac član je ASCE-a od 2. listopada 2014. godine kad je na Generalnoj skupštini u Barceloni primljeno u Asocijaciju znamenitih groblja Europe kao punopravni član.
Asocijacije znamenitih groblja Europe je osnovana 2001. godine u Italiji u Bologni. Danas broji 179 groblja iz 22 zemlje Europe. Osnova svrha ovog međunarodnog udruženja je promicanje groblja kao kulturnog i povijesnog nasljeđa Europe. Tako je naše Katoličko groblje Dubovac uvršteno u inovativni turistički proizvod, tzv. Europsku grobljansku rutu kojom se realiziraju brojni turistički posjeti.

Iduće godine skupština će se održati u glavnom gradu Grčke, Ateni.

 

 

POGREB Skip to content